lotte-in-zambia.reismee.nl

Kort verslagje

Even een kort verslagje van het weekend en de afgelopen dagen.

ik zal eerst eens beginnen met een paar vragen te beantwoorden: ik heb nu 37 bevallingen, mijn visum loopt tot 27 april, dus ik moet nog een keer gaan verlengen en ja ik was met de hand, wasmachines hebben ze hier niet.

Dan afgelopen weekend weinig interessants gedaan. Ik heb samen met Sofie wat gaan souvenirshoppen en daarna zijn we gaan zwemmen voor de verjaardag van Patrick. Hij had in een hotel het zwembad geboekt zodat de kinderen van zijn school meekonden. Dat was wel tof, de meesten hadden geen zwembroek, zwommen gewoon in hun kleren. Maar ze waren echt dolgelukkig.

Verder heb ik aan mijn eindwerk gewerkt zodat ik een deel kon doorsturen.

Op stage was het gisteren heel druk, 3 vrouwen in arbeid (ja dat is heel druk naar de normen van hier). Eentje was een mors in utero, hiervan heb ik de bevalling gedaan. Het kindje was duidelijk al een tijdje dood, zag er niet meer zo smakelijk uit. De 2e bevalling die dag heb ik ook gedaan. Dit was een vrouw die van haar 2e kind kwam bevallen. Ik was samen met de hoofdvroedvrouw de bevalling aan het doen. Het hoofdje was al geboren tot aan het voorhoofd, maar toen was de wee over en stopte de vrouw met persen. De hoofdvroedvrouw was het hier niet mee eens en begon tegen de vrouw te roepen en sloeg haar echt hard. Ook nam ze ineens mijn arm en zei ze 'kom Lotte we zijn weg, ze werkt toch niet mee', dus vermoedelijk heeft ze de vrouw bedreigd dat als ze niet zou persen (wat zonder wee zinloos is btw) we haar alleen zouden laten. We zijn wel gebleven, ik moet zeggen dat ik ook helemaal niet van plan was weg te gaan. Het hoofdje is dan de volgende wee geboren, maar de schouders kwamen niet zo vlot, al was er niet echt sprake van schouderdystocie. Uiteindelijk was het kind er dan uit, een meisje van 3500g. De vrouw had een kleine labiaruptuur, die ik wel gehecht heb. Dan heb ik haar samen met haar baby naar de postnatal ward gebracht. Ze was heel erg dankbaar :).

Dan de 3e vrouw in arbeid is opnieuw keizersnede geworden.

Vandaag was het echt ongelofelijk saai. Vanaf 's morgens tot 4 uur echt helemaal niets te doen. Ik heb echt de minuten zitten aftellen gewoon.

Normaal gingen ze morgen op outreach om technical support te bieden aan een clinic die blijkbaar zijn patiënten te laat doorverwijst, maar om ongekende reden is dit uitgesteld. Dit vind ik wel jammer want ik had er wel bij willen zijn. Hopelijk gebeurt het nog in de tijd dat ik hier ben.

Ivm mijn nieuwe stageplaats, nog steeds geen goed nieuws. We wachten dus nog maar wat langer.

Kijne

tmag dan wel niet veel nieuws zijn. Ben toch blij dat ik weer wat van je mocht lezen :-)

lutgarde Weckx

Het gaat er daar idd heel anders aan toe dan hier. Nog een maand en je bent terug. We duimen voor je zodat je toch nog voldoende bevallingen kunt meemaken.

moeke

Allee de teller gaat omhoog. Normaal voel je toch dat er geen leven meer is. Of was het een eerste kind. Niets doen valt niet mee, maar in jou job zal dit wel altijd zijn. De ene keer heel druk, andere keer met vingers draaien. De ideale moment om overuren terug te nemen, want die zul je dan ook wel hebben. En als student is dit anders dan als je vast wekt.
Als ik nu mijn wasmachine opzet, moet ik steeds aan jou denken. Wat een uitvinding.
Heb van ons vake begrepe dat je vandaag een arm dorp zou bezoeken met de hoofdvroedvrouw. T zal wel weer een belevenis zijn. Verslag krijg ik misschien straks te horen.
Hier is het alles behalve mooi weer, eerder herfst. Deze week al een paar keer gevroren, in paasweekend opnieuw. Ze zullen dikke jassen moeten aandoen om paaseieren te rapen. Moet gans het paasweekend werken met de vroege.
Groetjes moeke

moeke

De eerste dag van mijn wekrnd paasweekend zit erop. Maar het is een koude dag, maar je waant je in de herfst. Gisteren was het een stralende dag met wel wat koude wind. Voor mijn late nog even in mol geweest. En druk dat het was, iedereen had blijkbaar vrij.
Moest nog van de dokter doorgeven dat je zeker niet in dat water mocht zwemmem. Zoet water is gevaarlijk, zit vol met wormen. Weet wel dat je met de kano gaat varen tussen krokodillen. Dus wees extra voorzichtig he. Maar het zal wel een spannende tocht worden. In bolvie was goede vrijdag een feestdag, dus dochter van dokter had ook een extra dagje vrij. Had weer een gek verhaal, typisch voor die landen. Ze werkt nu op heelkunde. Er was een man met een femurfractuur, maar hij had geen centen. Geen centen is dus geen foto's en geen behandeling. Ze hadden alles opgelapt met karton en stokken. Fijn he. Wat een geluk dat we in het juiste land wonen met een uitgebreid zorg net. Ook al beseffen we dit niet, alles is zo vanzelfsprekend.
Was op t werk Charlotte van materniteit tegengekomen. Ze vroeg hoe het met je was. Vacature is nog niet ingevuld. In ons blad je hartritme stonden tal van vacatures. Ook zoeken nog steeds weekendstudenten, maar er stond niet vermeld voor welke diensten. Omwille ziekte moesten we vandaag met een minder werken. Er zit zo n klein mannetje op mijn rug. Subiet eens een warme douche nemen.
Hopelijk amuseer je je morgen. Ons liesl komt morgen vanaf 16u, zij kan genieten van een verlengd weekend. T is haar gegund. Tot later

hans

Ge hebt toch elke keer iets nieuws meegemaakt.